Reklama

Sekrety trawy cytrynowej

Świeże łodygi i liście mają cytrynowy zapach, bo zawierają olejek eteryczny, który obecny jest też w skórce cytryny.

Ceniona jest nie tylko ze względu na swój smak i aromat. Ma właściwości moczopędne, tonizujące i pobudzające. Wpływa też bardzo korzystnie na trawienie. To jedna z głównych przypraw w kuchni Indonezji, Malezji, Sri Lanki, a także w kuchni indyjskiej. Używa się jej w daniach mięsnych, drobiowych i warzywnych curry. Dobrze komponuje się z mleczkiem kokosowym, np. w połączeniu z kurczakiem lub z owocami morza. Łodygi trawy znajdują też zastosowanie w herbatach i aromatycznych marynatach. 

W pysznej zupie

Reklama

W rondlu rozgrzej olej, dodaj cebulę, czosnek, starty imbir i papryczkę chili. Smaż 5 minut, aż do zeszklenia cebuli. Dołóż przyprawę curry, marchewkę, 2 rozgniecione pędy trawy cytrynowej, startą skórkę z pomarańczy i smaż, mieszając, przez 10 minut. Po tym czasie wlej 3/4 puszki mleka koksowego i bulion. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj do miękkości marchewki. Wyjmij trawę i skórkę pomarańczową i zmiksuj zupę na krem. Dopraw do smaku i podawaj polaną resztą mleka kokosowego, posypaną posiekanymi listkami kolendry. 

Z kurczakiem 

Pokrój filet i przełóż go do miski. Dodaj 2 rozgniecione łodygi trawy cytrynowej i 2 łyżki sosu sojowego. Przykryj i wstaw na godzinę do lodówki. W innej miseczce wymieszaj bulion z sosem sojowym, cukrem i chili. Cebulę pokrój w plastry. Rozgrzej wok, wlej olej, podgrzej. Dodaj posiekaną cebulę, imbir oraz czosnek i smaż 20 sekund. Zmniejsz ogień, dodaj kurczaka i podsmaż. Dołóż cebulę i smaż minutę. Wlej sos i gotuj chwilę, mieszając. Mąkę kukurydzianą połącz z 2 łyżeczkami wody i dodaj do potrawy. Gotuj, aż sos zgęstnieje. Podawaj z ryżem.

29/2016 Na żywo

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy