Reklama

Sekrety pysznych sosów

Przyrządzając sos nie możesz zapomnieć o kilku podstawowych zasadach.

Sos pomidorowy przyrządzany z bladych w kolorze i w smaku pomidorów może być mdły, nijaki. Wyrazistości przydadzą mu oczywiście przyprawy, a pomidorowy smak nada koncentrat pomidorowy. Łyżeczka koncentratu nada też ostateczny szlif ciemnemu sosowi pieczeniowemu.

Miód to fantastyczny zamiennik białego cukru. Nie tylko łagodzi nadmiernie kwaśny smak, ale też nadaje smak dodatkowy - miodowy, no i cudny aromat. Jeśli zależy nam tylko na dosłodzeniu sosu, wybierzmy miód akacjowy, stosunkowo najbardziej neutralny.

Pesto w wariancie podstawowym to aromatyczna pasta ze zblendowanych lub utłuczonych w moździerzu listków bazylii i oliwy z parmezanem oraz orzeszkami pinii lub nerkowca. Choć jest sosem samo w sobie, jego odrobina może przydać wyrazistości innemu sosowi: pomidorowemu, pieczeniowemu, a nawet śmietanowemu!

Reklama
Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy