Reklama

Schabowe pieczone z cukinią i pomidorami

Dekoruj sosem balsamicznym, dekoruj karmelizowaną cebulą.

Składniki

  • 4 kotlety schabowe z kością
  • 400 g średniej wielkości pomidorów
  • 600 g niedużych cukinii
  • 200 g sera feta
  • 4-5 łyżek białego wytrawnego wina
  • sól, pieprz, suszony tymianek
  • olej
  • 2 ząbki czosnku


1. Obrany czosnek przepuszczamy przez praskę. Umyte cukinie przekrawamy na pół i kroimy na mniejsze kawałki, a pomidory na ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy czosnek i cukinię, doprawiamy pieprzem, solą i tymiankiem, smażymy około  2 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie przekładamy pomidory i dusimy jeszcze minutę. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i przekładamy do niego warzywa. 

2. Mięso płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Delikatnie rozbijamy, doprawiamy pieprzem, solą i tymiankiem. Na patelni mocno rozgrzewamy olej i smażymy kotlety z obu stron na jasnozłoty kolor. Układamy na warzywach.

Reklama

  3. Ser feta rozkruszamy na mniejsze kawałki. Posypujemy warzywa, mięso i całość skrapiamy białym wytrawnym winem. Pieczemy 10-15 minut w 200ºC. Gotowe danie podajemy np. z grzankami.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy