Reklama

Schabowe na soczewicy

Składniki

  • 6 łyżek zielonej soczewicy
  • łyżeczka masła
  • szklanka bulionu
  • marchewka
  • 3 suszone pomidory
  • mała cebula
  • kotlet schabowy z kością
  • 2 plastry szynki
  • sól, pieprz
  • po łyżce śmietany i soku z cytryny
  • 3 gałązki natki
  • olej

1. Soczewicę płuczemy na sicie, odcedzamy. W rondlu podgrzewamy masło, przesypujemy soczewicę i podsmażamy 1-2 minuty, mieszając. Zalewamy bulionem i gotujemy 10 minut. Obraną marchewkę kroimy w kostkę, dodajemy do soczewicy i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy pieprzem, solą, zaprawiamy śmietaną i sokiem z cytryny, mieszamy i odstawiamy. 

2. Mięso krótko płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Obraną cebulę, pomidory oraz szynkę kroimy w bardzo drobną kostkę. Z gałązek natki pietruszki obrywamy liście i drobno siekamy.

Reklama

3. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Smażymy kotlet schabowy 3-4 minuty z każdej strony. Doprawiamy pieprzem i solą, przekładamy na talerz. Na olej po smażeniu mięsa przekładamy pomidory z cebulą, szynkę i smażymy minutę. Na koniec dodajemy natkę. Na półmisek wykładamy soczewicę, na niej układamy kotlet. Mięso dekorujemy pomidorami z szynką. Podajemy z czosnkową bagietką.


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy