Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Schab z sosem żurawinowym

Żurawina wzbogaci łagodne w smaku dania, nadając im wyrazisty i oryginalny charakter. Dodana do mięsa sprawi, że będzie ono idealne na uroczysty obiad.

Składniki

  • 30 dag żurawiny
  • 2 jabłka
  • 2 czerwone cebule
  • kawałek imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
  • łyżeczka cynamonu w proszku
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • pół szklanki czerwonego octu winnego
  • 2 kg schabu
  • czosnek
  • sól i pieprz
  • oliwa
  • tymianek

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Schab umyj i odsącz za pomocą papierowego ręcznika. Przełóż do miski i dopraw solą oraz pieprzem. Następnie polej oliwą, posyp tymiankiem i połową posiekanego czosnku. Odstaw na noc do zamarynowania. 

2. Na patelni podsmaż mięso na złoty kolor. Następnie wstaw do piekarnika na 20 minut. Piecz w temperaturze 180°C. Po tym czasie wyjmij mięso, nakryj folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce. 

3. Jabłka obierz i drobniutko pokrój. Dodaj pokrojone w kostkę cebule, resztę czosnku, żurawinę, plasterki imbiru i pozostałe składniki. Gotuj 10 minut, następnie zmniejsz ogień i duś przez półtorej godziny pod przykryciem. Gdy sos zgęstnieje, podawaj z mięsem.

Zobacz także:


Dowiedz się więcej na temat: żurawina | schab w sosie

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje