Reklama

Reklama

Schab w sosie kurkowym

Pachnące lasem grzyby zbieramy późnym latem i jesienią, aby zrobić z nich pyszne sosy, zupy albo po prostu wysuszyć je i dodawać zimą do potraw.

Składniki

  • 30 dag schabu
  • 20 dag kurek
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 1,5 szklanki śmietany 30%
  • szklanka rosołu
  • masło
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Mięso włóż do naczynia z zimną wodą Osusz je na papierowym ręczniku i natrzyj solą oraz pieprzem. Włóż na chwilę do wrzątku, a następnie obsmażaj na rozgrzanym maśle przez około 10 minut z każdej strony na złoty kolor. Przełóż je na talerz i przykryj folią aluminiową, aby mięso nie wystygło. 

2. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i oczyszczone kurki. 

3. Całość smaż przez 15 minut. Wlej śmietanę i rosół. Gotuj razem do zredukowania płynów i powstania sosu. 

4. Schab pokrój w grubsze plastry i polej sosem kurkowym. l Podawaj z pieczonymi ziemniakami.

Zobacz także:

Na Żywo

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje