Reklama

Reklama

Schab w kiszonej kapuście

W starożytności kapustą leczono: choroby płuc, stawów, wątroby, choroby wrzodowe żołądka i dwunastnicy, obstrukcje, a także bezsenność. Dlatego należny pamiętać o tym dodatku w naszej diecie.

Czas przyrządzenia: 60
Składniki dla: 6

Składniki

  • 600 g pieczonego schabu
  • 700 g kapusty kiszonej
  • 1 średnia cebula
  • 1 strąk czerwonej papryki
  • 7-8 łyżek białego wytrawnego wina
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • 18 proc. (do zupy)
  • 3 łyżki ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka kminku
  • 50 g sera żółtego, np. goudy lub morskiego
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • olej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Schab pokrój w plastry. Natkę opłucz, osusz, posiekaj. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj. Z papryki usuń gniazda nasienne, opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Kapustę odciśnij z nadmiaru soku, posiekaj. Ser zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. 

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, włóż plastry schabu, obsmaż na rumiano. Przełóż na talerz. Na tej samej patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju, wrzuć cebulę oraz paprykę. Mieszając smaż, aż cebula stanie się szklista. Dodaj kapustę, posyp kminkiem i wlej wino. Gotuj na średnim ogniu, często mieszając, 10-15 min. Dopraw do smaku pierzem i ewentualnie solą. 

Do śmietany dodaj musztardę oraz posiekaną natkę, wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem. Żaroodporne naczynie posmaruj olejem. Wyłóż kapustę, na wierzchu rozłóż plastry schabu. Zalej masą śmietanową i posyp startym serem. 

Piecz 20-30 min w temp. 180°C (gdyby wierzch zbyt mocno się przypiekał, naczynie przykryj folią aluminiową). Podawaj z ziemniakami lub świeżym pieczywem.

Zobacz także:

Reklama


Dowiedz się więcej na temat: kapusta | schab | Styl.pl

Reklama

Reklama

Reklama