Reklama

Schab w cieście francuskim

Pomysłowy i efektowny przepis, idealny na spotkanie przy świątecznym stole.

Składniki

  • ok. 1 kg schabu wędzonego
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 duże opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 2 pęczki szczypiorku
  • 3 kromki chleba tostowego
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 2 listki laurowe
  • po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Do garnka włóż mięso. Dodaj obraną cebulę (przekrojoną na pół), marchewkę, listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego oraz pieprzu. Zalej wodą. Gotuj ok. 45 min (od momentu, gdy woda zacznie wrzeć). Natkę pietruszki oraz szczypiorek umyj, osusz papierowym ręcznikiem, drobno posiekaj. Rozdrobnij blenderem. Pieczywo tostowe również rozdrobnij blenderem. Do miski włóż rozdrobnione zioła, pieczywo, wbij jajko. Całość dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. 

2. Jeden brzeg ciasta posyp bułką tartą i połóż mięso. Na mięsie rozłóż zioła (mocno je dociśnij do mięsa). Przykryj ciastem. Wierzch ciasta posmaruj rozmąconym jajkiem. Pieczeń ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 200°C. Odczekaj ok. 10 minut, by mięso odpoczęło i dopiero pokrój.

Reklama

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy