Reklama

Reklama

Sandacz na sposób leśny

Wyśmienity przepis na sandacza z salsą musztardowo-ogórkową i prawdziwkami.

Składniki

  • 2 filety z sandacza
  • ½ kg prawdziwków
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia

Składniki do dekoracji

  • kwiatki nasturcji

Składniki na salsę

  • 10 ogórków małosolnych
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 cebula czerwona
  • skórka otarta z cytryny
  • garść natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przepis pochodzi z 310. odcinka programu "Ewa gotuje".

Reklama

Sposób przygotowania:

Rybę pokroić tak, by powstały zgrabne romby. W miseczce wymieszać oregano, majeranek, sól i pieprz. W tak przygotowanych przyprawach obtoczyć kawałki ryby.

Ogórki pokroić w półplasterki. Przełożyć do miski. Dodać musztardę francuską, drobno posiekaną cebulę, skórkę otartą z cytryny oraz drobno pokrojoną natkę pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i odstawić.

Na patelni rozgrzać łyżkę masła. Usmażyć pokrojone prawdziwki (wcześniej grzyby oczyścić ze ściółki). Gdy zaczną się rumienić, przyprawić solą i pieprzem.

Na drugiej patelni usmażyć kawałki sandacza - na mocno rozgrzanym oleju. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Na środek talerza dać trochę salsy ogórkowej. Na salsie ułożyć 2-3 kawałki sandacza, a dookoła usmażone grzyby. Udekorować kwiatami nasturcji.

Dowiedz się więcej na temat: sandacz | salsa ogórkowa

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje