Przejdź na stronę główną Interia.pl

Sałatka ziemniaczana z bryndzą

Składniki

  • 2 kg ziemniaków
  • 5 jajek
  • 20 dag bryndzy (lub innego ostrego sera)
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 30 dag pomidorów cherry
  • 2 cebule
  • 1/2 sałaty lodowej
  • 1-2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki octu balsamicznego
  • sól, pieprz, cukier, liście laurowe l kiełki (np. rzeżuchy) do dekoracji

Przygotowanie:

Reklama

Ziemniaki wyszorować, gotować 20 min w osolonej wodzie, obrać, pokroić w kostkę. Cebule obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na połowie oleju, dodać 2-3 liście laurowe, posypać 1 łyżką cukru, wlać bulion i ocet, dusić 10 min, doprawić do smaku.

Ziemniaki zalać sosem, odstawić, by się wchłonął. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, posiekać. Rzodkiewki, pomidory i sałatę pokroić, ser pokruszyć.

Składniki wymieszać, doprawić, posypać kiełkami, polać pozostałym olejem.

Zobacz także:

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje