Przejdź na stronę główną Interia.pl

Sałatka ze szparagów, rzodkiewek, truskawek i rukoli

Lubię zacząć dzień taką sałatką - surową, o wyrazistym, pobudzającym smaku. Zawiera wszystko, co na wiosnę najlepsze: szparagi, truskawki i rzodkiewki, chrupiącą sałatę, pikantną rukolę i kiełki.

Jeżeli nie odpowiada wam połączenie warzyw z truskawkami, zastąpcie je innym warzywem, na przykład zielonym groszkiem. Sałatkę tę podaję z pełnoziarnistymi grzankami posmarowanymi masłem czosnkowo-ziołowym.

Składniki na 4 porcje

  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 100 g truskawek
  • ½ główki dowolnej sałaty
  • 100 g rukoli
  • ½ szklanki dowolnych kiełków, na przykład rzodkiewki albo lucerny

Składniki na sos

  • 3 łyżki nierafinowanego, tłoczonego na zimno oleju rzepakowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Reklama

Najpierw przygotowujemy sos: wszystkie składniki łączymy z posiekaną natką pietruszki, mieszając energicznie. Szparagi myjemy i obłamujemy zdrewniałe końcówki. Należy je też cieniutko obrać, jeśli u podstawy posiadają łykowatą skórkę. Kroimy je na dwu- lub trzycentymetrowe kawałki, które blanszujemy we wrzątku przez około 3 minuty. Odcedzamy na sicie.

Kiełki także myjemy i dobrze osuszamy. Truskawki i rzodkiewki myjemy, kroimy na grube plastry. Sałaty myjemy, rwiemy na kawałki. Wszystkie składniki sałatki mieszamy i polewamy sosem. Podajemy natychmiast!

Przepis pochodzi z książki "Zielenina na talerzu. Wegetariańsko, sezonowo, lokalnie" Wydawnictwa Druga Strona.




Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje