Reklama

Reklama

Sałatka ze smażoną kaczką, rzodkiewkami i pomarańczą

Sałatki to prawdziwy przebój lata. Wypróbuj przepis na lekki lunch z owocowym akcentem!

Składniki

  • 1 pierś kaczki ze skórą
  • 1 opakowanie mieszanych sałat
  • 1 pomarańcza
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 4 łyżki niesolonych pistacji
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy do grilla
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Mięso umyć, osuszyć, skórę naciąć w kratkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Przyprawę do grilla wymieszać z czosnkiem i olejem rzepakowym. Marynatą natrzeć mięso, odstawić do lodówki na 30 min. Pistacje obrać z łupinek, uprażyć na suchej patelni. 

2. Pomarańczę umyć, sparzyć, zetrzeć skórkę, wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny i miodem, doprawić. Pomarańczę podzielić na cząstki, obrać z białej błonki. Sałatę opłukać, odsączyć. Rzodkiewkę umyć, pokroić w cienkie plasterki, listki przebrać, ładne dodać do sałaty. 

3. Suchą patelnię postawić na ogniu, położyć kaczkę skórą do dołu i smażyć ok. 8 min w wytapianym tłuszczu. Obrócić na drugą stronę, smażyć 4 min. Zdjąć z patelni, lekko osolić, po 5 min pokroić w plastry. Sałatę wymieszać z rzodkiewkami i cząstkami pomarańczy. Na wierzchu ułożyć kaczkę, posypać pistacjami, polać sosem.

Zobacz także:

Twoje Imperium

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje