Reklama

Reklama

Sałatka z wołowiną i jajkiem poszetowym

Zdrowo i sycąco. Polecamy prosty przepis na smakowitą sałakę z wołowiną i jajkiem.

Składniki

  • stek wołowy
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko
  • trochę oleju
  • świeży tymianek
  • sałata lodowa
  • rukola
  • pomidorki koktajlowe
  • granat
  • orzeszki piniowe

Składniki na marynatę

  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka miodu

Składniki na sos

  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • sól
  • pieprz

Przepis pochodzi z 328. odcinka programu "Ewa gotuje".

Reklama

Sposób przygotowania:

Olej wymieszać z octem jabłkowym i płynnym miodem. Mięso umieścić w zamykanym naczyniu, pokryć marynatą. Przykryć i odstawić na ½ godziny.

Po tym czasie opiec na ruszcie (3 minuty z każdej strony). Przełożyć na deskę, by odpoczęło. Następnie pokroić w plastry i oprószyć solą oraz pieprzem.

Do niedużej miseczki włożyć folię spożywczą. Posmarować olejem, wrzucić trochę świeżego tymianku i wybić jajko. Zawiązać tak, by w środku nie zostało powietrze. Włożyć do wrzątku i gotować przez ok. 2 minuty (białko powinno się ściąć, a żółtko pozostać płynne).Na duży talerz wycisnąć sok z cytryny, wlać syrop z agawy i wymieszać. Dodać olej lniany. Ponownie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem.

Na sosie ułożyć rukolę i sałatę lodową oraz pomidorki koktajlowe. Na środku położyć plastry wołowiny, obok ugotowane jajko. Udekorować nasionkami granatu i prażonymi orzeszkami pinii.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje