Przejdź na stronę główną Interia.pl

Sałatka z wędzonym łososiem i jajkami przepiórczymi

Pysznie smakuje i pięknie wygląda. Przepis Jana Kuronia.

Składniki

  • 1 główka sałaty masłowej lub 2 rzymskiej
  • 200 g wędzonego łososia
  • 15 jajek przepiórczych
  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 10 zielonych oliwek
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
  • odrobina miodu
  • sól, pieprz

Jajka przepiórcze wrzuć do gotującej się wody. Wyjmij je po 3 minutach i ostudź w zimnej wodzie.

Reklama

Do dużego naczynia włóż umytą i osuszoną sałatę. Dodaj do niej pokrojonego w paski łososia, ćwiartki rzodkiewek, przekrojone na pół pomidorki i połówki obranych jajek. Całość posyp drobnymi krążkami czarnych oliwek.

Do tej kompozycji świetnie pasuje sos winegret: oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, miód i przyprawy dokładnie wymieszaj. Całość polej sosem.

Jan Kuroń w książce "Sprytna kuchnia, czyli kulinarna ekonomia" udowadnia, że posiłki można przygotować szybko, sprawnie nie rezygnując przy tym ze zdrowego odżywiania.

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje