Przejdź na stronę główną Interia.pl

Sałatka z tuńczykiem

Najwięcej kwasów omega-3 mają tłuste ryby morskie, m.in.: śledź, łosoś, halibut, makrela, sardynki lub szprotki. Idealny dla osób na diecie jest dorsz (to chuda ryba). Z kolei szprotki są cennym źródłem wapnia.

Składniki dla: 4

Składniki

  • Po 1 puszce tuńczyka w oleju i w sosie własnym
  • 2 cebule
  • 200 g pieczarek marynowanych
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2-3 łyżki majonezu
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Reklama

Tuńczyki osącz z zalewy, wymieszaj. Cebule pokrój w talarki, przelej wrzącą wodą. Pieczarki osącz z marynaty, pokrój w plasterki. Jajka obierz ze skorupek, pokrój w kostkę. Natkę opłucz, osusz, drobno posiekaj. 

Na talerzu połóż metalową obręcz (ew. możesz przygotować sałatkę w misce). Na dnie ułóż tuńczyka, posmaruj 1 łyżką majonezu. Następnie rozłóż cebulę oraz pieczarki. Posmaruj majonezem. Na wierzchu ułóż posiekane jajka oraz natkę. Oprósz solą i pieprzem. Wstaw do lodówki. 

Przygotowanie: 20 minut Porcja: 330 kilokalorii.

Zobacz także: 

Dowiedz się więcej na temat: sałatka z tuńczyka

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje