Reklama

Sałatka z pęczakiem i brokułem

Pyszna i zdrowa sałatka idealna zarówno na co dzień, jak i na przyjęcia.

Składniki

  • ½ szklanki pęczaku
  • ½ średniego brokuła
  • papryka czerwona
  • 2 marchewki
  • 1/3 puszki groszku
  • cebula
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju

Składniki na sos

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Pęczak ugotuj według przepisu na opakowaniu. Brokuł i marchewkę ugotuj na półtwardo w wodzie lub na parze. 

2. Brokuł podziel na różyczki, marchewkę pokrój w półplasterki, a paprykę w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Rozgrzej na patelni olej i lekko podduś cebulę i marchewkę, pod koniec dodaj różyczki brokuła. Groszek odsącz, natkę posiekaj. Wymieszaj składniki sosu. Pęczak wymieszaj z pozostałymi składnikami, dodając sos.

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy