Reklama

Sałatka z kuskusem

Składniki na sałatkę

  • po 1/2 szklanki kuskusu i wrzącego bulionu
  • po łyżce posiekanej natki pietruszki i bazylii
  • 2 garście rukoli
  • 10 dag sera koziego
  • 1/2 granatu
  • 10 czerwonych winogron
  • 4 łyżki orzeszków pinii
  • 3 łyżki startego parmezanu

Składniki na sos

  • 1/2 ząbka czosnku
  • po łyżce soku z cytryny i miodu
  • 4 łyżki oliwy
  • sól i pieprz

>>> Zobacz przepis na następnej stronie <<<

Przygotowanie:

Przygotuj sos. Czosnek przeciśnij przez praskę i posyp solą. Dodaj miód i sok z cytryny. Dopraw pieprzem, wlej oliwę i dokładnie wymieszaj.

Kuskus zalej wrzącym bulionem. Odstaw, aż kasza wchłonie cały płyn i będzie sypka. Wrzuć zioła, dopraw solą i pieprzem. 

Rukolę opłucz, osusz, odetnij twarde łodyżki i włóż do salaterki z kuskusem. Dodaj zrumienione na patelni orzeszki pinii, wyłuskane ziarenka granatu oraz przekrojone na połówki winogrona (usuń pesteczki, jeśli są). 

Całość wymieszaj z pokruszonym kozim serem. Przed podaniem polej sałatkę przygotowanym sosem winegret i posyp startym parmezanem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Zobacz także:

Reklama
Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy