Przejdź na stronę główną Interia.pl

Sałatka z kurczakiem i warzywami zawijanymi w bekonie

Przepis proponuje Siba Mtongana w programie „Szybkie uczty Siby”, emitowanym od kwietnia na antenie Polsat Food Network.

Czas przygotowania: 15 minut

Reklama

Czas gotowania: 20 minut

Porcja dla 4 osób

Składniki:

4 piersi kurczaka

30 ml sosu sojowego

60 ml miodu

15 ml gruboziarnistej musztardy

5 ml musztardy dijon

1 ząbek czosnku

1/2 łyżeczki płatków chili

Podawać z:

250g mieszanki liści rukoli, szpinaku, rukwi wodnej

1 pomidorem pokrojonym w plastry

Tartym parmezanem

Warzywa w bekonie

200 g zielonej fasolki, obranej

200 g szparagów, obranych

200 g brokułów z łodygami

8 plastrów bekonu

15 ml brązowego cukru

5 ml sosu sojowego

15 ml oliwy z oliwek

Przygotowanie

Delikatnie ponacinaj kurczaka, tworząc wzór kratki i wstaw mięso do dużego, głębokiego naczynia. Wymieszaj składniki marynaty i 2/3 wlej do naczynia z mięsem. Marynuj przez 2-4 godziny, najlepiej przez całą noc. Podgrzej oliwę na dużej patelni i smaż marynowanego kurczaka przez około 4 minuty z każdej strony. Zdejmij z ognia i odlej soki z patelni. Przykryj folią i odstaw na 5 minut.

Owiń 3 zielone fasole, 2 szparagi i 1 różyczkę brokułu w dwa plasterki bekonu, zabezpieczając wykałaczką z jednej strony. Posyp cukrem i skrop sosem sojowym.

Podgrzej oliwę na patelni i smaż zawiniątka przez 5 minut, często przewracając. Odsącz na ręczniku kuchennym. Wyłóż kurczaka na półmisek razem z zawiniątkami i liśćmi rukoli, pokrojonym pomidorem oraz parmezanem. Skrop resztą sosu sojowego, miodu oraz dressingu z musztardy.

Siba Mtongana

Siba, młoda i dynamiczna entuzjastka jedzenia wniosła styl i charyzmę do południowo-afrykańskiej telewizji. W 2013 roku jej pierwszy program z Food Network, Przy stole Siby, pojawił się w ponad 90 krajach w Ameryce Północnej, Europie, Środkowym Wschodzie i Afryce. Po tym sukcesie Siba otrzymała propozycję prowadzenia nowych programów Przy stole Siby i Szybkie uczty Siby. Jest jurorką popularnego teleturnieju kulinarnego Posiekani: Południowa Afryka.

 Siba studiowała nauki kulinarne oraz żywienie. Specjalizuje się w opracowywaniu przepisów, dziennikarstwie kulinarnym oraz stylizacji kulinarnej. Jest trzykrotną laureatką prestiżowej nagrody Galliova za osiągnięcia w dziennikarstwie oraz zaangażowanie w życiu kulinarnym Afryki Południowej. Obok innych zajęć, Siba tworzy suplementy żywieniowe lub broszury dla klientów, jest jurorem imprez kulinarnych, prowadzi warsztaty kulinarne, przemawia na różnego rodzaju eventach w całym kraju, prowadzi programy telewizyjne oraz radiowe i co najważniejsze motywuje młodych ludzi. Jest również inspiracją dla studentów kierunków kulinarnych, pokazując możliwości rozwoju kariery w tej branży. Siba działa charytatywnie w organizacji Foodbank South Africa, która zwalcza głód i niedożywienie oraz współpracuje z innymi projektami pomagając osobom chorującym na HIV/AIDS. W 2014 roku Oprah Winfrey umieściła Sibę na swojej prestiżowej O’s Power List - honorującej kobiety z Afryki,  które swoją postawą stanowią inspirację dla innych kobiet dążących do spełnienia samych siebie.


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje