Reklama

Reklama

Sałatka z krewetkami na makaronie ryżowym z warzywami

Lubisz kulinarne eksperymenty? Wypróbuj przepis na orientalną i sycącą sałatkę z krewetkami i makaronem ryżowym.

Składniki

  • 5 krewetek
  • 2 cm papryczki chili
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 50 ml oleju
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 ogórek
  • 150 g ugotowanego makaronu ryżowego
  • 1 mini sałata rzymska
  • 1 łyżka orzeszków ziemnych
  • 1 limonka
  • ½ białej rzepy
  • 3 rzodkiewki
  • kolendra
  • tajska bazylia opcjonalnie

Sposób przygotowania:

Reklama

 Marchewkę oraz ogórka kroimy w cienkie słupki. Rzodkiewkę oraz białą rzepę kroimy na mandolinie, aby otrzymać cieniutkie plasterki. Do miski wkładamy sos sojowy, płatki chili, posiekany czosnek, miód, krewetki. Doprawiamy solą i pieprzem. Zostawiamy do zamarynowania na 30 minut. Krewetki smażymy na oleju przez około 3 minuty. Przekładamy do miseczki. Na tą samą patelnie wrzucamy makaron ryżowy. Mieszamy z pozostałym sosem. Składamy sałatkę. Na spód wykładamy makaron, następnie krewetki i wszystkie przygotowane warzywa. Posypujemy orzeszkami ziemnymi, chili, kolendrą oraz tajską bazylią. Skrapiamy sokiem z limonki. Smacznego!

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje