Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Sałatka z kaszą i warzywami

Lekkie danie pochodzące z Libanu. Świetnie nadaje się na obiad lub lunch. Sprawdź, jak jaką zrobić.

Czas przyrządzenia: 45 minut
Składniki dla: 4

Składniki na sałatkę:

  • 1 szklanka kaszy bulgur lub innej
  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • 2 czerwone papryki
  • 2 ogórki
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z 1 cytryny
  • szczypta cynamonu
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz

Składniki na ziołowy dressing:

  • 9 łyżek oliwy
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1/2 szalotki
  • 1 gałązka estragonu

Przygotowanie:

1. Kaszę opłucz pod bieżącą wodą. Zalej dwiema szklankami wody i gotuj na średnim ogniu 8-10 minut. Odcedź. 

2. Umyj ogórki, ale ich nie obieraj, oczyść papryki. Pokrój warzywa na małe kawałki i dodaj do kaszy.

 3. Umyj i osusz natkę pietruszki. Oberwij i drobno posiekaj listki. Dodaj do sałatki. Wlej oliwę i sok z cytryny. Dodaj sól, pieprz i cynamon, wymieszaj. 

4. Zrób dressing: wymieszaj oliwę z octem winnym i zalej tym obraną i posiekaną szalotkę. Dodaj gałązkę estragonu. Podawaj sałatkę skropioną ziołowym dressingiem.

Zobacz także:

Reklama


Dowiedz się więcej na temat: kuchnia | sałatka

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje