Reklama

Reklama

Sałatka z kaczką i pistacjami

Indyka, kaczkę czy gęś przyrządza się bardzo prosto. Polubisz je jak kurczaka.

Składniki

  • 2 piersi z kaczki
  • 10 dag prażonych pistacji
  • 1 pomarańcza
  • 1 paczka miksu sałat
  • 5 rzodkiewek
  • 3 łyżki oleju

Składniki na marynatę

  • 1 cm imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu ryżowego lub winnego

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Wymieszać sos sojowy, miód, ocet, starty imbir i zmiażdżony czosnek. Mięso umyć, skórę naciąć w kratkę, włożyć do marynaty na całą noc. Następnego dnia mięso obsmażyć na 2 łyżkach oleju, po 3 minuty z każdej strony, włożyć do piekarnika, piec 1,5 godz. w temp. 100°C. W połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę. Polewać marynatą. Upieczone mięso pokroić w grube plastry, sos zachować. 

2. Pistacje posiekać, rzodkiewki umyć, pokroić w cienkie plasterki, sałatę opłukać, pomarańczę obrać, podzielić na cząstki, usunąć białą błonkę i pestki. 

3. Na półmisku ułożyć sałatę, skropić ją sosem, następnie plastry kaczki, cząstki pomarańczy oraz plasterki rzodkiewki. Całość posypać siekanymi pistacjami, delikatnie skropić olejem.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje