Reklama

Reklama

Sałatka z czerwonym ryżem i kurczakiem

To tani składnik, dzięki któremu wyczarujesz bogate menu. Ryż świetnie nadaje się do różnych wytrawnych potraw oraz fantastycznych deserów

Składniki

  • 200 g ryżu czerwonego
  • 100 g fasolki szparagowej
  • 1 czerwona cebula
  • karczoch
  • 60 g suszonych moreli
  • 80 g pistacji
  • 100 g mrożonego groszku
  • 400 g filetu z kurczaka
  • pieprz
  • sól
  • rukola
  • olej z ulubionymi ziołami
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka miodu i musztardy

1. Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu, odstaw na bok. To tani składnik, dzięki któremu wyczarujesz bogate menu. Ryż świetnie nadaje się do różnych wytrawnych potraw oraz fantastycznych deserów. Paella to tradycyjne hiszpańskie danie. Wspaniale smakuje z owocami morza, warzywami i przyprawami. Ta potrawa nie lubi pośpiechu.

Reklama

2. Umyj i ugotuj fasolkę w osolonej wodzie (przez ok. 8 minut).

3. Obraną cebulę pokrój w cienkie półplasterki.

4. Obierz karczocha i pokrój w plasterki jego tzw. serce. Włóż je do miski z wodą i sokiem z połówki cytryny, aby nie sczerniało. Zalej morele wrzątkiem i pokrój na kawałki. Groszek rozmroź i ugotuj.

5. Pokrój mięso w plastry, posyp solą i pieprzem. Obsmaż.

6. Wyłóż ryż na półmisek. Dodaj karczocha, kurczaka, morele, fasolkę, groszek i rukolę. Polej wszystko sosem z oleju z ziołami, musztardy i miodu. Podawaj sałatkę posypaną pistacjami.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje