Przejdź na stronę główną Interia.pl

Sałatka z czarnej fasoli i kukurydzy

Przepisy Guya Fieri to nie lada gratka dla prawdziwych koneserów smacznego i konkretnego jedzenia. Poniżej prezentujemy przepis, który powinien dać przedsmak tego, co można oglądać na antenie Polsat Food Network codziennie o 12:00 i 23:00 w programie ,,Kulinarne podróże z Guyem Fierim”. Nowa seria w emisji już od 2 lutego.


Stopień trudności: łatwe

Reklama

Czas przygotowania: 11 minut

Porcja dla: 6 osób

Składniki:

4 kolby kukurydzy z usuniętymi liśćmi

2 łyżeczki oliwy z oliwek

150 g czerwonych papryczek pokrojonych w kostkę

120 g czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę

60 ml cydru jabłkowego

1 puszka (425 g) czarnej fasoli, opłukanej i odsączonej

5 g zmielonego czosnku

50 g groszku cukrowego, pociętego w paseczki

1 łyżeczka soli morskiej

1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej blachę do pieczenia na niewielkim ogniu. Smaż na niej kolby kukurydzy, aż będą lekko przypieczone, co zajmie około 2 minut. Kolby należy ciągle obracać. Następnie zdejmij je z ognia, przenieś na deskę do krojenia i za pomocą  ząbkowanego noża zdejmij ziarna i odłóż je na bok.

2. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej oliwę, a następnie dodaj czerwone papryczki i czerwoną cebulę. Smaż przez 3 minuty, następnie dodaj cydr, fasolę i kukurydzę i smaż  przez następne 2 minuty.

3. Wymieszaj zawartość patelni z czosnkiem i smaż jeszcze przez minutę. Zdejmij z ognia i przełóż do miski. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Można podawać na ciepło lub na zimno.

 

 


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje