Reklama

Sałatka z ciecierzycą, kuskusem i miodem

Lekki lunch.

Składniki

  • puszka ciecierzycy
  • 250 g kuskusu
  • 2 czerwone cebule
  • 50 g suszonych wiśni
  • 150 g selera naciowego
  • pęczek natki pietruszki
  • mango
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • limonka
  • 25 g płynnego miodu
  • sól, pieprz

1. Kuskus przesypujemy do miski i zalewamy 250 ml wrzącej osolonej wody. Odstawiamy na pięć minut, a następnie mieszamy.

2. Obrane cebule siekamy w drobną kostkę. Suszone wiśnie kroimy na mniejsze kawałki. Ciecierzycę osączamy z zalewy. Umyty seler drobno kroimy. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i siekamy.

3. Mango obieramy ze skórki, oddzielamy od pestki i kroimy w niedużą kostkę. Przekładamy do miski i osączamy z nadmiaru soku.

4. Płynny miód łączymy z sokiem wyciśniętym z limonki i oliwą. Obrany czosnek przepuszczamy przez praskę i dodajemy do sosu. Doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy.

Reklama

5. Kuskus, ciecierzycę, cebulę, wiśnie, seler, mango i natkę pietruszki przekładamy do miski, mieszamy. Dodajemy sos, oprószamy solą i pieprzem, mieszamy. Odstawiamy na 60 minut, aby składniki sałatki przegryzły się ze sobą.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy