Reklama

Reklama

Sałatka z brzoskwiniami i chrupiącym bekonem

Na mały głód lub lekką kolację- sałatka z chrupiącym bekonem, fetą i brzoskwiniami.

Składniki

  • 200 g szpinaku baby lub roszponki
  • 100 g rukoli
  • 4 brzoskwinie (półtwarde do grillowania lub dojrzałe, jeśli nie będziemy ich grillować)
  • 5 cienkich plasterków boczku
  • 100 g sera feta
  • ocet balsamiczny
  • 4 pomidory suszone (opcjonalnie)
  • garść liści bazylii
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Szpinak i rukolę dokładnie płuczemy i osuszamy w wirówce lub na ściereczkach. Brzoskwinie myjemy i kroimy w ósemki. 

2. Pokrojone w paski plastry boczku i cząstki brzoskwiń podsmażamy ok. 10 minut na grillu lub patelni grillowej. Można też zawinąć każdą cząstkę brzoskwini w pasek boczku o szerokości ok. 2 cm i zgrillować. 

3. Na półmisku umieszczamy szpinak i rukolę, a na nich układamy brzoskwinie oraz bekon. Posypujemy pokruszoną fetą i skrapiamy octem balsamicznym. 

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje