Przejdź na stronę główną Interia.pl

Sałatka z brokułami z pietruszkowym pesto

Przepis na 2 porcje. Sałatka idealna na imprezę.

Składniki

  • 300 g brokuła
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 garście szpinaku
  • 1 papryka
  • 2 łyżki posiekanych oliwek
  • 2 świeże pomidory
  • sól kłodawska, pieprz

Składniki na pesto pietruszkowe

  • ½ szklanki prażonych migdałów bez skórki lub uprażonych orzeszków piniowych lub orzechów laskowych
  • sól
  • pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • ¼ szklanki oliwy
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • Składniki zmiksuj.

Przygotowanie:

Reklama

Brokuły gotuj 5 minut w lekko osolonej wodzie. Do miseczki włóż porcję szpinaku, wystudzone brokuły, posiekaną paprykę oraz ćwiartki pomidorów, dopraw do smaku i lekko wymieszaj. Ułóż na wierzchu ćwiartki jajek, posyp szczypiorkiem i oliwkami i polej pesto.

Przepis pochodzi z książki "Dieta w insulinooporności"

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje