Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Sałatka z brokułami

Lekka, pożywna, idealna jako przekąska! Przepis na pyszną sałatkę z brokułami.

Składniki

  • kilogram brokułów
  • 200 g orzechów nerkowca
  • 4 łyżki majonezu
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • garść suszonej żurawiny
  • puszka ciecierzycy
  • jabłko
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Umyte brokuły dzielimy na różyczki, płuczemy i gotujemy około 7 minut w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki soku z cytryny. Odcedzamy i studzimy. Ciecierzycę osączamy z zalewy. Żurawinę namaczamy w wodzie, a następnie osączamy. 

2. Do majonezu dodajemy ocet jabłkowy, syrop klonowy, doprawiamy pieprzem, solą i miksujemy. Sos odstawiamy w chłodne miejsce. Orzechy nerkowca podprażamy na patelni bez tłuszczu, przekładamy na pergamin i studzimy. 

3. Jabłko przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie półplastry. Do miski przekładamy różyczki brokuła, orzechy, żurawinę, ciecierzycę, jabłka, polewamy sosem majonezowym i od razu podajemy z czosnkowymi tostami albo bagietką rustykalną.

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje