Reklama

Reklama

Sałatka z bobem i suszonymi pomidorami

Korzystaj z sezonowych warzyw i owoców, syć się ich smakiem – dopóki są!

Składniki

  • 50 dag bobu
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 12-15 sztuk suszonych pomidorów w oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Bób przebrać, umyć, ugotować (5-10 min - im młodszy, tym krócej) w osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić. 

2. Pomidory poprzekrawać na połówki. Łodygi selera umyć, osuszyć, obrać z włókien, pokroić na kawałki ok. 2 cm. Bób obrać z łupin, wymieszać z selerem i pokrojonymi pomidorami. 

3. Olej z pomidorów utrzeć z sokiem z cytryny i czosnkiem przeciśniętym przez praskę na sos. Doprawić solą i pieprzem. 

4. Sosem polać sałatkę, wymieszać. Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę, żeby smaki się przegryzły.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje