Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Sałatka z awokado i grzybami

Grzyby, warzywa, owoce aż się proszą, by łączyć je w wykwintne kompozycje. Korzystaj!

Składniki

  • 20 dag pieczarek
  • 20 dag boczniaków
  • 2 awokado
  • mix sałat
  • 1 gruszka
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżeczki miodu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki oleju
  • 1 pęczek natki, rzeżuchy lub innej zieleniny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Pieczarki oczyścić, delikatnie umyć, osuszyć. Boczniaki opłukać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować olejem. Ułożyć grzyby w niedużych odstępach, skropić olejem, posypać solą i pieprzem, piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C. 

2. Sałatę opłukać, osuszyć. Gruszkę umyć, obrać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w dużą kostkę. Awokado przekroić, usunąć pestki, obrać, jedno pokroić w grubszą kostkę, drugie w paski. Cebulę obrać, drobno posiekać. 

3. Do miksera wrzucić kostki awokado, 2 łyżki gruszek, ocet, musztardę, miód i oliwę z oliwek, zmiksować. Dodać cebulę. Doprawić solą i pieprzem. Grzyby wyjąć z piekarnika, rozłożyć w miskach. Wymieszać z sałatą, gruszką i awokado. Skropić sosem, posypać posiekaną zieleniną.

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje