Przejdź na stronę główną Interia.pl

Sałatka z awokado i czerwoną fasolą

Z kuchni afrykańskiej.

Czas przygotowania 10 minut

Reklama

Czas gotowania - nie gotujemy

Porcja dla 6 osób

 Składniki:

2 torebki mieszanki sałat

½ ogórka, pokrojonego na długie cienkie plastry obieraczką do warzyw

400g czerwonej fasolki w puszce, odsączonej i wypłukanej

150g sera feta z czarnym pieprzem, pokrojonego w kostkę

3 jędrnych i dojrzałych awokado, pokrojonych w kostkę

½ cytryny

 Dressing

125ml octu balsamicznego

1 łyżeczka miodu

80ml oliwy z oliwek extra virgin

Sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia

1.    Wsyp liście sałaty do dużej miski.

2.    Dodaj fasolkę, fetę oraz awokado.

3.    Zwiń wstążki z ogórka na kształt harmonijki i wciśnij w inne składniki sałaty.

4.    Wyciśnij trochę soku z cytryny do awokado aby nie zbrązowiało.

5.    Wymieszaj składniki dressingu i polej sałatę tuż przed podaniem.

 

Gdy za oknem szybko robi się ciemno, ożywmy swoje dni kolorami - dodajmy do podawanych codziennie dań nutę Afryki.

Prezentowany przepis na danie kuchni afrykańskiej jest autorstwa Siby Mtongany. Wkrótce na Polsat Food Network - w poniedziałki począwszy od 17 listopada o godzinie 12:00 i 15:30 będzie można obejrzeć nowy program z Afryką w tle. Zapraszamy na premierę ,,Afrykańskiej kuchni Rezy" już w najbliższy poniedziałek.

 


  Więcej przepisów Siby Mtongany: Penne z kurczakiem i pesto

Sałata z kukurydzą, imbirem i kolendrą

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje