Przejdź na stronę główną Interia.pl

Sałatka Olivier

Rosyjska sałatka Olivier swą nazwę zawdzięcza nazwisku francuskiego kucharza na dworze cara.

Składniki

  • 4 ziemniaki
  • 1 pierś z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 3 ogórki kiszone lub konserwowe
  • 1 jabłko
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 4 jajka
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Składniki sos

  • kilka łyżek majonezu (w zależności od upodobań)
  • 3 łyżki ostrej musztardy
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny

1. Marchew i ziemniaki ugotuj ze skórką. Ostudzone obierz i pokrój w kostkę.

Reklama

2. Ugotowane na twardo jaja obierz i pokrój.

3. Mięso ugotuj w osolonej wodzie (możesz też dodać kostkę rosołową). Ostudzone pokrój w kostkę.

4. Groszek odsącz z zalewy, jabłko, ogórki kiszone i cebulę (posiekaną możesz jeszcze sparzyć wrzątkiem) pokrój w kostkę. Połącz z resztą  składników. Wymieszaj produkty na sos i połącz z resztą. Dopraw solą i pieprzem. Tak przygotowaną sałatkę umieść np. w małych salaterkach i wstaw na ok. godzinę do lodówki, aby wszystko się przegryzło.

5. Podawaj wyłożone porcje na talerzu, ozdobione natką pietruszki, groszkiem i jajkiem.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje