Reklama

Reklama

Sałatka gruszką i granatem

W upalne dni dobrym pomysłem obiadowym jest konkretna sałatka. Taką miską zieleniny z wkładką i najesz się do syta, i orzeźwisz!

Składniki

  • 40 dag mieszanki sałat (rukola, endywia, cykoria, lodowa)
  • 20 dag sera owczego
  • 2-3 gruszki
  • 1 granat
  • 5 dag orzechów pekan (można je zastąpić włoskimi)
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 5 łyżeczek octu balsamicznego
  • 5 łyżeczek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Orzechy posiekać grubo i prażyć na patelni bez tłuszczu przez 3-4 minuty, zestawić do ostygnięcia. Sałatę oraz gruszki umyć, z owoców usunąć gniazda nasienne, gruszki pokroić w plasterki. Przekroić granata, wydobyć z niego nasiona, nie gniotąc ich. 

2. Ukręcić sos z octu balsamicznego i oliwy z oliwek. Doprawić solą, pieprzem oraz cukrem. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, oderwać listki od łodyg, drobno posiekać. Połączyć natkę z sosem. 

3. Ser pokruszyć. W dużej misce ułożyć umyte i osuszone liście sałaty, kawałki gruszek i orzechy, polać sosem, delikatnie wymieszać. Ułożyć na wierzchu ser, udekorować nasionami granatu. Przed podaniem wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. 

Zobacz także:

Twoje Imperium

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje