Reklama

Reklama

Sałatka grecka

Któż po zimie nie marzy o lekkich, świeżych warzywach? Polecamy świetny przepis na prawdziwą, grecką sałatkę

Składniki

  • 1 sałata (lodowa lub masłowa)
  • 3 pomidory
  • 1 ogórek wężowy
  • 2 czerwone cebule
  • 15 dag czarnych oliwek
  • 30 dag sera feta
  • 1/2 pęczka oregano

Składniki na sos

  • 3 łyżki octu winnego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 1 marynowana papryczka chili i 1 łyżka oliwy do dekoracji

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki. Oregano opłukać, oderwać listki od łodyżek. Pomidory i ogórki umyć. Pomidory pokroić w grube plastry, ogórki (bez obierania) w ćwierćplasterki. Cebule obrać, pokroić w półkrążki. Fetę odsączyć z zalewy, pokroić w sporą kostkę. 

2. Ocet przelać do słoiczka, dodać sól i pieprz. Gdy sól się rozpuści, wlać oliwę, zakręcić słoik, potrząsać, aż powstanie gęsty sos. 

3. Sałatę przełożyć na duży półmisek, polać połową sosu, wymieszać. Wyłożyć na wierzch resztę składników sałatki, polać resztą sosu. Posypać oregano i świeżo zmielonym pieprzem, na wierzchu ułożyć chili i skropić oliwą

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje