Reklama

Sałatka arabska tabbouleh

Bogata w białko i nienasycone kwasy tłuszczowe quinoa, czyli komosa ryżowa, będzie bazą pełnowartościowego posiłku.

Składniki

  • 1/2 szklanki quinoa
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 1 pomidor
  • 1 mała cebula
  • po 1 pęczku mięty i natki pietruszki
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Komosę ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Osącz i wystudź. Zioła posiekaj. Cebulę obierz. Ogórek, pomidor i cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny i czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem. 

2. Do miski włóż komosę, warzywa, miętę i natkę. Delikatnie wymieszaj. Polej dressingiem i przemieszaj. 

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy