Przejdź na stronę główną Interia.pl

Sałata z kukurydzą, imbirem i kolendrą

Pyszna aromatyczna sałatka.

Czas przygotowania 10 minut

Reklama

Czas gotowania 15 minut

Porcja dla 8 osób

Składniki:


1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
250g wędzonego boczku, pokrojonego na drobne kawałki
1 cebula, drobno pokrojona
4 ząbki czosnku, drobno pokrojone
30g imbiru, startego
1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
1 żółta papryka, pokrojona w kostkę
250g pieczarek, pokrojonych w cienkie plasterki
750 g mrożonej kukurydzy, odmrożonej w sitku pod ciepłą, bieżącą wodą
Garść świeżej kolendry, posiekanej
Świeżo zmielony czarny pieprz
4 łyżki stołowe sosu sojowego 
 

Sposób przyrządzenia:

 Podgrzej olej na dużej patelni i podsmaż boczek razem z cebulą aż boczek stanie się chrupki a cebula złocista i miękka, około 5 minut. Dodaj czosnek i połowę imbiru, smaż przez minutę. Dodaj papryki oraz grzyby i smaż przez 4 minuty, aż grzyby i papryka zmiękną. Dodaj kukurydzę i kolendrę, wymieszaj. Dodaj czarny pieprz, sos sojowy i resztę imbiru. Dobrze wymieszaj.

Gdy za oknem szybko robi się ciemno, ożywmy swoje dni kolorami - dodajmy do podawanych codziennie dań nutę Afryki.

Prezentowany przepis na danie kuchni afrykańskiej jest autorstwa Siby Mtongany. Wkrótce na Polsat Food Network - w poniedziałki począwszy od 17 listopada o godzinie 12:00 i 15:30 będzie można obejrzeć nowy program z Afryką w tle. Zapraszamy na premierę ,,Afrykańskiej kuchni Rezy" już w najbliższy poniedziałek.

 

 

  Więcej przepisów Siby Mtongany:

Sałatka z awokado i czerwoną fasolą

Penne z kurczakiem i pesto

Nadziewany pieczony łosoś

 

 

 

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje