Reklama

Reklama

Sajgonki

Do sajgonek podaj sos sojowy lub chilli.

Składniki

  • 15 arkuszy papieru pszennego (mrożonego) lub ryżowego
  • 20 dag piersi z indyka
  • 2 małe cebule 1 ząbek czosnku
  • 1 średnia marchewka
  • mały kawałek selera (ok. 10 dag)
  • 2-3 gałązki grubego szczypioru
  • 5 dag pędów bambusa
  • 5 dag kiełków fasoli
  • 2 łyżki sosu chili słodko-pikantnego
  • olej do smażenia
  • 1 żółtko
  • sól

Przygotowanie:

Reklama

Mięso pokrój w małą kostkę. Oprósz solą i pieprzem. Marchewkę oraz seler umyj, osusz i pokrój w słupki tzw. julienne. Cebule, czosnek oraz umyty i osuszony szczypior drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Gdy będzie już bardzo gorący, wrzuć mięso, mieszając smaż 5-7 min. Przełóż do miski. Na patelnię wlej 1 łyżkę oleju, zeszklij na nim cebulę. Dodaj czosnek, marchewkę oraz seler. Mieszając smaż 3-5 min. Warzywa przełóż do mięsa, dodaj pędy bambusa, kiełki fasoli, szczypior i sos chili, wymieszaj. Dopraw do smaku solą.

Papier pszenny rozmroź. Na środku każdego placka rozłóż farsz, brzegi posmaruj rozmąconym żółtkiem. Nałóż na siebie prawy i lewy bok placka i zwiń w rulonik. Jeśli używasz papieru ryżowego, do głębokiego talerza wlej ciepłą wodę i zanurz w niej na kilka sekund pojedyncze krążki papieru, by zmiękły. Na każdym rozłóż farsz i zwiń. Odstaw na 10-15 min, by papier nieco obsechł. Smaż na mocno rozgrzanym, głębokim oleju.

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje