Reklama

Reklama

Ryż z jabłkami

To smak dzieciństwa! Sprawdzony sposób na słodki obiad. Zrób go na trzy sposoby.

Zapiekanka ryżowa z jabłkami

Składniki na 6 porcji: po 2 szklanki ryżu i mleka,  3/4 kg jabłek, cukier waniliowy, łyżeczka cynamonu, łyżeczka soli, po 2 łyżki cukru i masła.

Reklama

Przyrządzanie: Do garnka wlać mleko i dwie szklanki wody, wsypać łyżeczkę soli, zagotować. Ryż opłukać w zimnej wodzie, osączyć, wsypać do garnka z gotującą się wodą i mlekiem. Dodać łyżkę masła, gotować kilka minut. Garnek wstawić do większego garnka z wodą i gotować, dopóki ryż nie będzie sypki. Ryż wyjąć z garnka i odstawić, aby lekko ostygł. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plastry. Posypać cukrem, cukrem waniliowym oraz cynamonem.

Żaroodporne naczynie posmarować masłem. Ułożyć warstwę ryżu, na niej warstwę plastrów jabłek i drugą warstwę ryżu. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C i zapiekać około 20 minut. Ozdobić plastrami jabłek i cynamonem. Danie można podawać na ciepło, np. z bitą śmietaną, lodami waniliowymi lub rozmrożonymi truskawkami.

>>>Na kolejnej stronie znajdziesz przepis na ryż z bakaliami<<<

Dowiedz się więcej na temat: Ryż z jabłkami

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje