Przejdź na stronę główną Interia.pl

Ryż - symbol szczęścia i dostatku

Długi lub krótki, w łupinach lub bez, biały, brązowy, złocisty, jaśminowy; na słodko, słono, ostro… Zastosowań ryżu, podobnie jak jego gatunków nie sposób policzyć. Jedno jest pewne, ryż jest najbardziej uniwersalnym i rozpowszechnionym zbożem, stosowanym we wszystkich kuchniach na całym świecie.

Początki ryżu sięgają 5 tys. lat p.n.e. Już wtedy uprawiano go regularnie, choć początkowo tylko na terenach sąsiadujących z rzeką Jangcy. Ryż przez wiele lat rozszerzał stopniowo swój zasięg, by w końcu dotrzeć nawet do Europy. Jest to drugie, po pszenicy, najczęściej uprawiane zboże świata, stanowiące podstawę wyżywienia ponad połowy mieszkańców kuli ziemskiej, a zwłaszcza osób zamieszkujących tereny wschodniej i południowo-wschodniej części Azji. Największe uprawy ryżu znajdują się w Chinach. Z tego też powodu kojarzony jest głównie z kulturą i kuchnią chińską, ale i w naszym europejskim menu zagościł już na dobre jako składnik wielu dań: słonych, ostrych czy słodkich. Gdy ryż przywędrował do Europy od razu uznany został za rzadkie, a więc bardzo cenne zboże. Do dnia dzisiejszego jest symbolem szczęścia i dostatku. To właśnie ryżem posypujemy młode pary, życząc im w ten sposób wszystkiego, co najlepsze.

Reklama

Ryż biały długoziarnisty Fit`s firmy Konpack przebył długą drogę, zanim dotarł do Polski. Ryż ten stanowi bogate źródło węglowodanów złożonych, dzięki którym jest długo trawiony przez organizm i stopniowo uwalnia energię (100g ryżu zawiera 349kcal), dlatego jest podstawą menu osób na diecie i sportowców. Ryż biały długoziarnisty Fit`s jest produktem lekkostrawnym i bezglutenowym, dlatego świetnie nadaje się dla małych dzieci, osób starszych, alergików oraz cierpiących na celiakię i inne dolegliwości przewodu pokarmowego. Jest też łatwy i szybki w przygotowaniu - bardzo dobrze sprawdza się w kuchni zarówno typowej pani domu, jak i zapracowanego singla. Może być składnikiem pełnowartościowego obiadu dla całej rodziny, pysznego podwieczorku lub deseru dla niejadków, a także doskonałej sałatki na kolację. Ryż długoziarnisty Fit`s pakowany jest w wygodne 100g torebki (cztery w opakowaniu), a po ugotowaniu jest sypki, puszysty i delikatny w smaku.

Firma Konpack, na bazie ryżu białego, przygotowała dla nas wyjątkowo pożywne danie - Ryż z warzywami Fit`s. Delikatne kawałki aromatycznych warzyw doskonale komponują się z ugotowanym na sypko ryżem. Suszone warzywa: marchew, pasternak, por, pietruszka korzeń i natka, cebula, seler stanowią 16% produktu. Z ryżem z warzywami możemy połączyć mieszankę chińską i wtedy uzyskamy danie rodem z Chin, można go też wzbogacić o nasze rodzime warzywa, lub serwować sam, jako dodatek do ryb lub mięsa. Ryż z warzywami Fit`s to łatwy w przygotowaniu, smaczny i zdrowy posiłek. Wystarczy ugotować zamknięty w torebkach ryż z warzywami, dodać wołowinę na ostro lub kurczaka i uzyskujemy pyszny, zdrowy obiad dla całej rodziny. W opakowaniu znajdują się poręczne dwa 125g woreczki.

Jak gotować ryż biały? Pochodzące z najlepszych upraw ziarna Ryżu białego długoziarnistego i Ryżu z warzywami firmy Konpack są bardzo łatwe w przygotowaniu. Wystarczy torebkę ryżu zanurzyć we wrzącej wodzie, ilość wody dobrać tak, by całkowicie pokrywała woreczek, dodać szczyptę soli i gotować pod przykryciem. Czas przygotowania ryżu białego to około 15-20 minut.

Pomysł na obiad

Ryż z piersią z kurczaka

Składniki: 2 torebki ryżu z warzywami Fit`s, podwójna pierś z kurczaka, 500g różyczek z brokułów, 1 łyżka masła, 2 łyżki oliwy, zioła, sól i pieprz

Ryż z warzywami ugotować. Umytą i pokrojoną na małe kawałki pierś z kurczaka smażyć na maśle z dodatkiem oliwy, doprawiając solą, pieprzem i przyprawami. Brokuły gotować około 5 minut we wrzątku. Następnie odcedzić i krótko obsmażyć w maśle. Ryż podawać z usmażoną na złoty kolor piersią z kurczaka i brokułami.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje