Reklama

Reklama

Ryż po afrykańsku z kurczakiem

Marzy ci się oryginalne, sycące i aromatyczne danie na obiad dla całej rodziny? Polecamy przepis na naprawdę konkretną potrawę- ryż po afrykańsku z kurczakiem i warzywami.

Składniki

  • 2 szklanki ryżu
  • 8 pałek kurczaka
  • 3 cebule
  • 1 papryka czerwona
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • 1 główka czosnku
  • 3 cm imbiru
  • 3 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka chili
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 1 kostka bulionu drobiowego
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 l oleju do głębokiego smażenia
  • sól

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Zagotować litr wody w garnku, włożyć umyte mięso, 1 cebulę, po połowie curry, chili i tymianku, 2 łyżeczki soli i kostkę rosołową. Gotować 20 min, wyjąć mięso, wywar zachować. W dużym rondlu rozgrzać olej, smażyć kawałki kurczaka na rumiano, wyjąć. 

2. Oczyścić paprykę, czosnek umyć, odciąć od góry 1/3 główki, obrać. Wszystko zblendować z imbirem, 2 cebulami i dać koncentratem. Taką pastę i pozostałe przyprawy smażyć 10 min na 2 łyżkach tłuszczu ze smażenia mięsa, dodać pomidory, dusić 5 min 

3. Do pasty wlać 2 szklanki wywaru, wsypać ryż, gotować 20 min pod przykryciem na małym ogniu. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, piec 20 min w temp. 180°C, dodać ugotowany ryż, na wierzchu ułożyć resztę czosnku, podpiec jeszcze 20 min.

Zobacz także:

Twoje Imperium

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje