Przejdź na stronę główną Interia.pl

Ryby smacznie podane

Burger z mintajem

Składniki

  • 4 okrągłe bułki
  • cebula czerwona
  • 400 g filetu z mintaja
  • jajo
  • 8 łyżek bułki tartej
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • pomidor
  • 12 plasterków ogórka
  • 4 liście sałaty
  • olej
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki sosu tatarskiego
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

1. Umytą i osuszoną natkę pietruszki siekamy plastikowym nożem. Obraną połowę cebuli kroimy w drobną kostkę, a drugą połowę w plastry. Liście sałaty myjemy i osuszamy. Umytego pomidora kroimy w plastry.

Reklama

2. Filet z mintaja kroimy w kostkę, przekładamy do blendera, dodajemy natkę pietruszki, cebulę pokrojoną w kostkę i miksujemy. Następnie dodajemy jajo, sok z cytryny, 4 łyżki bułki tartej, doprawiamy pieprzem, solą i miksujemy. Z powstałej masy formujemy 4 okrągłe burgery, obtaczamy w pozostałej bułce tartej.

3. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy burgery około 6 minut z obu stron na jasnozłoty kolor i osączamy z nadmiaru tłuszczu.

4. Bułki przekrawamy na pół i podpiekamy. Na każdej układamy sałatę, burgera, plastry pomidora, ogórka, cebuli i łyżkę sosu tatarskiego. Przykrywamy bułką i podajemy.

Chutney z żurawiną i rodzynkami

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje