Przejdź na stronę główną Interia.pl

Ryby smacznie podane

Dorsz ze szpinakiem w sosie z papryki

Składniki

  • opakowanie świeżego szpinaku
  • cebula
  • 2 średniej wielkości czerwone papryki
  • szklanka bulionu warzywnego
  • szklanka śmietany
  • 800 g filetów z dorsza
  • 75 g sera żółtego
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • sól, pieprz
  • łyżka masła
  • olej

1. Obraną cebulę siekamy w kostkę. Szpinak myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki. Umyte papryki przekrawamy na pół, usuwamy pestki i kroimy w małą kostkę. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Filety z dorsza skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy.

Reklama

2. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy połowę pokrojonej cebuli, chwilę smażymy. Przekładamy szpinak, oprószamy solą, krótko smażymy. W rondlu rozgrzewamy masło, podsmażamy pozostałą cebulę, dodajemy paprykę bulion i gotujemy 5 minut na wolnym ogniu. Następnie wlewamy śmietanę, przyprawiamy pieprzem i solą, dusimy 2 minuty. Na koniec miksujemy blenderem na gładki sos.

3. Filety z dorsza oprószamy solą, układamy w naczyniu żaroodpornym, obok układamy szpinak i całość zalewamy sosem paprykowo-śmietanowym. Wierzch posypujemy tartym serem i pieczemy około 15 minut w 200ºC.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje