Przejdź na stronę główną Interia.pl

Ryby smacznie podane

Dorsz z warzywami

Składniki

  • 2 cebule
  • 3 średniej wielkości pomidory
  • średniej wielkości cukinia
  • 600 g filetu z dorsza
  • szklanka bulionu warzywnego
  • garść czarnych oliwek
  • 4 łyżki zielonego pesto
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

1. Rybę kroimy na mniejsze, ale w miarę równe kawałki, skrapiamy połową soku z cytryny i odstawiamy. Umyte pomidory kroimy w ćwiartki, cukinię w plasterki, a obrane cebule w półplastry. Oliwki odcedzamy z zalewy.

Reklama

2. Rybę oprószamy pieprzem i solą. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy dorsza z obu stron około 3 minuty. Przekładamy na talerz, odstawiamy. Na patelnię przekładamy cebulę i cukinię, smażymy około 4 minuty. Dodajemy pomidory, zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu około 3 minuty, by odparował nadmiar płynu. Na koniec dodajemy oliwki, doprawiamy pieprzem i solą.

3. Do warzyw na patelni przekładamy rybę uważając, by się nie rozpadła. Całość skrapiamy pozostałym sokiem z cytryny. Dodatkowo możemy posypać posiekaną natką pietruszki lub kolendrą. Rybę z warzywami podajemy z ziemniakami lub czosnkowymi grzankami.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje