Reklama

Reklama

Ryba po kantońsku

Ryba po kantońsku - dorsza marynuje się w soli oraz imbirze, po czym gotuje na parze.

Składniki

  • 2 filety z dorsza
  • sól
  • kawałek świeżego imbiru

Składniki na ryż cytrynowy

  • 200 g ryżu
  • 3 łyżki oleju ryżowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 cytryna

Składniki na sałatkę

  • 2 ogórki
  • 1 szalotka
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • sól do smaku
  • papryczka chili
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • prażony sezam do dekoracji

Składniki do podania

  • 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • szczypior

Przygotowanie:

Reklama

Rybę podzielić na mniejsze kawałki. Oprószyć solą z obu stron. Na filetach ułożyć pokrojony w zapałkę imbir i zostawić w spokoju na ½ godziny.

W tym czasie przygotować sałatkę. Ogórki obrać, przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką usunąć gniazda nasienne. Pokroić i przełożyć do miski. Dorzucić posiekaną szalotkę.

Ocet przelać do miseczki. Posłodzić i posolić. Dorzucić posiekaną chili. Wlać olej sezamowy, wymieszać i zalać ogórki. Posypać prażonym sezamem i odstawić.

Dorsza wraz z imbirem ugotować na parze (najlepiej w specjalnym, azjatyckim koszyczku; aby ryba się nie przykleiła warto ułożyć ją na podziurkowanym papierze do pieczenia).

Ryż przesmażyć na łyżce oleju. Zalać wodą i ugotować. Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Na patelni rozgrzać resztę oleju. Wrzucić i podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy się zeszkli, wsypać kurkumę i podgrzewać razem przez chwilę. Dodać ryż, skórkę cytrynową i trochę soku z cytryny. Dokładnie wymieszać.

W garnuszku wymieszać olej z orzeszków ziemnych z olejem sezamowym. Podgrzać na kuchence.

Rybę ułożyć na ryżu. Polać gorącym olejem. Posypać posiekanym szczypiorem.

Zobacz także:

Boczek w piwie

Zupa kminkowa

Irek Bieleninik był gwiazdą telewizji. Jak wygląda po latach?

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje