Reklama

Ryba po grecku

Składniki

  • 600 g filetów mintaja lub dorsza
  • 1 cebula
  • biała część pora
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • mąka
  • mały słoik koncentratu pomidorowego (ok. 100 g)
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • olej
  • sól i pieprz

Rybę umyj, osusz i pokrój na małe kawałki. Posyp solą i odrobiną pieprzu. Obtocz dokładnie w mące i usmaż na złoto na rozgrzanym oleju. 

Marchewkę, pietruszkę oraz seler obierz i zetrzyj na tarce. Podsmaż na oleju razem z posiekanym porem i cebulą. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe, a następnie koncentrat pomidorowy i trochę przegotowanej wody. Dopraw solą, pieprzem i papryką w proszku. Duś do miękkości.

Usmażoną rybę przełóż do szklanego lub ceramicznego naczynia. Zalej gorącym wywarem z warzywami. Schłodź, a następnie wstaw do lodówki.

Zobacz także:

Reklama
Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy