Reklama

Reklama

Rwana wieprzowina (pulled pork)

Mięso na klasyczny pulled pork tak długo piecze się w niskiej temperaturze, aż dosłownie rozpada się pod dotknięciem widelca. Tak przyrządzona wieprzowina jest wyjątkowo delikatna i smaczna.

Składniki

  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • Łyżka soli
  • 2 kg łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml octu jabłkowego

Przyprawy i cukier zmieszać i natrzeć nimi mięso. Grubo pokrojoną cebulę i rozgniecione ząbki czosnku ułożyć na dnie żaroodpornego naczynia. Na warzywach ułożyć mięso, podlać octem jabłkowym.  Piec pod przykryciem 9 godzin w 90 st. C (można też użyć wolnowaru), sprawdzając co jakiś czas i ewentualnie podlewając wodą.

Reklama

Upieczone mięso rozdzielać widelcami na drobniejsze włókna. Podlać sosem z pieczeni. Podawać z sosem BBQ.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje