Reklama

Reklama

Rurki z kremem

Z ciasta francuskiego wypieka się różnego rodzaju ciasta i ciasteczka.

Składniki

  • 500 g ciasta francuskiego
  • 250 ml śmietanki 30 proc
  • łyżka cukru waniliowego
  • 5 żółtek
  • 250 g masła
  • 150 g cukru pudru

Przygotowanie:

Reklama

Ciasto francuskie rozwałkować na grubość około 3 mm i pokroić je na paski o szerokości 2 cm.

Nawinąć na metalowe rurki, tak by ciasto na siebie zachodziło.

Posmarować jednym żółtkiem roztrzepanym z jedną łyżką wody.

Piec około 15-20 minut w temperaturze 240 stopni.

Po ostudzeniu wyjąć z ciastek metalowe rurki.

Śmietankę zagotować z 50 g cukru pudru i cukrem waniliowym. Odstawić.

Żółtka utrzeć na masę z 100 g cukru pudru i bardzo powoli wlewać do żółtek gorącą śmietankę. Mieszać cały czas, by masa się nie zważyła. Zdjąć z ognia i ostudzić.

Masło utrzeć, dodać do niej schłodzone żółtka. Całość nałożyć do szprycy i napełnić rurki. Można posypać je cukrem pudrem.

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje