Reklama

Rurki nadziewane pastą

Od ciebie zależy jaką pastę wykonasz, nasza propozycja opiera się na warzywach.

Składniki dla: 10

Składniki

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 1 duża cukinia
  • 1 awokado
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z ½ cytryny
  • olej
  • masło
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżeczki
  • czarnuszki
  • marchewka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Ciasto pokrój wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości 1,5-2 cm. Foremki do rurek posmaruj masłem. Każdy pasek nawiń na foremkę zaczynając od węższej strony. Wierzchy posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz ok. 20 min w temp. 180°C. Wyjmij z piekarnika, wystudź i delikatnie zdejmij z metalowych foremek.

Cukinię, umyj, pokrój w plasterki. Obsmaż na rozgrzanym oleju. Gdy wystygnie, pokrój w kostkę. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę. Miąższ wydrąż łyżeczką. Włóż do blendera, skrop sokiem z cytryny lub limonki. Dodaj cukinię oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Rozdrobnij blenderem na gładki mus. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Pastę przełóż do rękawa cukierniczego i wypełnij nią rurki. Udekoruj posiekanym szczypiorkiem, ziarenkami czarnuszki lub startą na tarce marchewką.

Rada:

Foremki do rurek możesz zrobić sama. Kartkę bloku technicznego A4 przetnij na 3 części - by powstały prostokąty (krótszy bok ma mieć 10 cm). Zwiń je w ruloniki i zepnij metalowym spinaczem biurowym. Ruloniki owiń folią aluminiową. Przygotowanie: 

Zobacz także:

Reklama




Świat & Ludzie
Dowiedz się więcej na temat: przepis | Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy