Reklama

Reklama

Rumiany kurczak w maśle tymiankowym

Szukasz pomysłu na niedzielny obiad? Postaw na dania z kurczaka w aromatycznych ziołach.

Składniki

  • 1 kurczak
  • suszony tymianek
  • kilka gałązek tymianku
  • 4 czubate łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 główka + 2 ząbki czosnku
  • sok i skórka starta z 1 limonki
  • sok i skórka starta z 1 cytryny
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Kurczaka opłucz i osusz. Natrzyj solą i suszonym tymiankiem. Włóż do lodówki na noc. Miękkie masło wymieszaj z 1 łyżką oliwy, zmiażdżonymi ząbkami czosnku, łyżeczką listków tymianku, 1 łyżką soku z limonki, 1 łyżką soku z cytryny i 1/2 skórki z obu cytrusów. Dopraw solą i pieprzem. 

2. Palcami delikatnie oddziel skórę kurczaka od mięsa. Nożem bez czubka nałóż pod nią maślaną masę. Uważaj, by nie przeciąć skóry. W brytfance z kratką ułóż tuszkę, a obok przeciętą w poprzek główkę czosnku i gałązki tymianku. Piecz 60-75 minut w 180°C. Wymieszaj miód z resztą oliwy, soku i skórką otartą z cytrusów. Podczas pieczenia obracaj tuszkę, smaruj ją miodową glazurą i polewaj sosem z pieczenia. 

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje