Reklama

Rozgrzewające potrawy na zimowe dni. Te przepisy zawsze się sprawdzają!

Ze względu na zmienną pogodę w naszym kraju, warto dostosować menu do określonej pory roku. Tak też zimą powinniśmy stawiać na dania rozgrzewające. Poniżej podzielę się kilkoma przepisami, które zawsze się sprawdzają. W moim jadłospisie znajduje się miejsce między innymi na: gulasze, zupy czy dania mięsne. Idealne potrawy, kiedy na zewnątrz zimno.

Niejednokrotnie wspominałam, że rozgrzewające zupy zimą to pozycje obowiązkowe! Nic nie smakuje lepiej niż ciepła zupa, kiedy wracamy zmarznięci ze spaceru. Jedną z moich ulubionych pozycji jest kapuśniak przygotowywany na wędzonych żeberkach. Oto przepis.

Zobacz również: Błędy przy robieniu ryby po grecku. Sprawdź, jak ich uniknąć

Składniki

  • ½ kg żeberek wędzonych
  • włoszczyzna jak do rosołu
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sól
  • kawałek kiełbasy wiejskiej
  • 1 łyżka smalcu gęsiego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ kg ziemniaków
  • ½ kg kapusty kiszonej
  • ½ szklanki soku spod kapusty
  • 1 łyżeczka kminku
  • natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dorzucić włoszczyznę (marchewka, pietruszka, kawałek selera, cebula) oraz liście laurowe i ziele angielskie. Posolić. Przykryć i ugotować na małym ogniu.

Reklama

Na patelni rozgrzać smalec i przesmażyć na nim pokrojoną w kostkę kiełbasę. Po chwili wrzucić posiekaną w piórka cebulę, następnie pokrojony czosnek. Ugotowane żeberka i jarzyny wyjąć z wywaru. Do garnka wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, przykryć i ugotować. Mięso oddzielić od kości, pokroić. Gdy ziemniaki zmiękną, wrzucić do garnka odciśniętą i posiekaną kapustę. Przyprawić kminkiem. Dorzucić pokrojone mięso oraz kiełbasę z patelni. Wymieszać i ugotować. Pod koniec dokwasić sokiem z kapusty. Na talerzu udekorować posiekaną natką pietruszki.

Do swojego “zimowego menu" warto włączyć również kasze. Produkt ten jest podstawą takiej zupy jak krupnik. Możemy go przygotować w tradycyjny sposób albo ugotować z dodatkiem grzybów suszonych. Poniżej prezentuję przepis

Składniki

  • 1½ l wywaru wołowego lub warzywnego
  • 25 g suszonych prawdziwków
  • 3 łyżki kaszy jęczmiennej
  • 2 ziemniaki
  • marchewka
  • pietruszka
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • seler
  • łyżka masła
  • szklanka śmietany
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

Grzyby namoczyć w zimnej wodzie (najlepiej przez całą noc). Wyłowić, odcisnąć i posiekać. Wodę z moczenia grzybów zostawić.

Cebulę pokroić w drobną kostkę, warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W garnku rozgrzać masło, wrzucić cebulę i warzywa, podsmażyć. Dodać grzyby, liście laurowe i ziele angielskie. Wszystko zalać wywarem i wodą w której moczyły się grzyby. Dodać kaszę i gotować przez mniej więcej 10 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w średnią kostkę i dorzucić do zupy. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Gotować do momentu, aż ziemniaki zmiękną.

Śmietanę zahartować odrobiną gorącej zupy i wlać do garnka. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą.

Zobacz również: Sprawdzony przepis na domowy lukier. Idealnie gładki i biały jak śnieg

Potrawami, które zimą zaspokoją nasz głód oraz rozgrzeją są różnego rodzaju gulasze. Dzisiaj przepis na taki nietypowy, bo z indyczych wątróbek. Wątróbka jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa, dlatego też zachęcam do zapoznania się z poniższą recepturą.

Składniki

  • 1 kg wątróbki
  • 1½ l wywaru wołowego lub warzywnego
  • 25 g suszonych prawdziwków
  • 3 łyżki kaszy jęczmiennej
  • 2 ziemniaki
  • marchewka
  • pietruszka
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • seler
  • łyżka masła
  • szklanka śmietany
  • listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

Ugotować domowy wywar na skrzydełkach, włoszczyźnie i suszonych, namoczonych w wodzie, grzybach (przyprawić zielem angielskim i liściem laurowym oraz solą, ew. pieprzem).

Wątróbki oczyścić z błon, opłukać i osuszyć. Obtoczyć w mące, lekko obsmażyć na oleju - z obu stron. Wystudzić, pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić. Dodać obrane i pokrojone w paski pieczarki, lekko podsmażyć. Wszystko przełożyć o garnka, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Zalać bulionem. Przyprawić, zagotować i dusić na małym ogniu do miękkości. Można doprawić do smaku solą i pieprzem. Zagęścić zasmażką z masła i mąki (zasmażkę rozprowadzić odrobiną płynu z garnka).

Każdy z Polaków zna, a wielu uwielbia bigos. Dzisiaj chcę wam zaprezentować przepis na taki z czerwonej kapusty.

Składniki

  • 2 ½ l czerwonej kapusty kiszonej
  • ½ kg wołowiny
  • 300 g kiełbasy wiejskiej i myśliwskiej
  • 2 łyżki oliwy do smażenia
  • kilka ziaren jałowca
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • łyżka marynowanego zielonego pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • cebula
  • cebula czerwona
  • 2 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ l wywaru na suszonych grzybach
  • ½ l soku spod kiszonej kapusty
  • sok z cytryny
  • 40 g żurawiny suszonej
  • 50 g rodzynków
  • 50 g suszonej czarnej porzeczki
  • 50 g śliwki suszonej w dymie
  • 25 g suszonych grzybów
  • 2 buraki kiszone
  • 250 ml czerwonego wina półwytrawnego
  • 2 łyżki miodu lipowego
  • sól
  • pieprz

Składniki Marynata

  • oliwa
  • wino czerwone półwytrawne
  • sól
  • pieprz cytrynowy

Przygotowanie:

Wołowinę pokroić na kawałki, przełożyć do zamykanego naczynia, zamarynować w oliwie, winie, soli i pieprzu. Przykryć i wstawić na co najmniej kilka godzin do lodówki.

W garnku podgrzać oliwę, wrzucić jałowiec, ziele angielskie, odcedzony z zalewy zielony pieprz i liście laurowe. Przemieszać i lekko podsmażyć. Dodać cebule, pokrojone w piórka. Zeszklić. Dorzucić pokrojony czosnek i wszystko razem podsmażyć. Wrzucić kiszoną czerwoną kapustę. Dokładnie wymieszać i podlać wywarem grzybowym oraz sokiem spod kapusty. Wycisnąć sok z cytryny. Jeszcze raz wymieszać, przykryć i poddusić.

Zobacz również: Zawijańce ze śledziem. W święta w mig znikną ze stołu

Na mocno rozgrzanej patelni podsmażyć zamarynowaną wołowinę. Przełożyć do garnka z kapustą. Na tej samej patelni przesmażyć pokrojoną kiełbasę. Również przełożyć do garnka. Dokładnie wymieszać, przykryć i wszystko razem podgotować.

Następnie dodać namoczone i odsączone rodzynki, żurawinę oraz czarną porzeczkę. Dodać też suszone śliwki oraz suszone grzyby (wcześniej namoczone i ugotowane) oraz pokrojone kiszone buraki. Wymieszać i ponownie zostawić pod przykryciem na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania podlać winem. Dodać miód. Doprawić solą i pieprzem do smaku, wymieszać i ostatni raz poddusić. Podawać z domowym chlebem. Można udekorować liściem laurowym.

Moi drodzy, za oknami bywa zimno więc najlepszym sposobem na rozgrzanie się są ciepłe i sycące potrawy. Zachęcam was do wykorzystania powyższych przepisów, w moim przypadku zawsze się sprawdzają.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Ewa Wachowicz | Ewa Wachowicz przepisy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy