Reklama

Rösti z cordon bleu

Rösti to chrupiące, szwajcarskie placki ziemniaczane. W połączeniu ze sznyclami z serem gruyère będą wyśmienitą ucztą.

Składniki na placki

  • 700 g - ziemniaków
  • 50 g - masła
  • sól
  • pieprz
  • smalec gęsi do smażenia
  • pomidorki do podania

Składniki na kotlety cordon bleu

  • 4 sznycle cielęce (po ok. 100 g)
  • sól
  • pieprz
  • soku z cytryny
  • 4 plastry sera gruyère
  • 4 plastry surowej szynki wędzonej, np. szwarcwaldzkiej
  • 1 jajko
  • bułka tarta do panierowania
  • masło klarowane do smażenia

Składniki do podania

  • kapusta kiszona

Przepis pochodzi z 323. odcinka programu "Ewa gotuje".

Sposób przygotowania placków:

Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej, posolić, wymieszać i odstawić na chwilę. Następnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. na sitku. Przełożyć do miski. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem i wymieszać z roztopionym masłem.

Na patelni z odpinaną lub metalową rączką rozgrzać gęsi smalec. Nałożyć starte ziemniaki (patelnia powinna mieć średnicę 18-20 cm). Wyrównać i na małym ogniu smażyć przez ok. 20 minut. Następnie obrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 20 minut.

Po usmażeniu patelnię z plackiem wstawić na ok. 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st.

Sposób przygotowania sznycli:

Mięso przykryć folią spożywczą i mocno rozbić. Przyprawić z obu stron solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny.

Na każdym kawałku cielęciny ułożyć plaster szynki oraz sera żółtego. Złożyć na pół, w razie potrzeby odciąć wystającą wędlinę i ser.

Kotlety zanurzyć w roztrzepanym jajku, opanierować w bułce tartej. Usmażyć z obu stron - na patelni, na mocno rozgrzanym tłuszczu. Odsączyć na ręcznikach papierowych. Podawać razem z placuszkami. 

Reklama
Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy